L'objectiu d'aquest blog és una passejada cultural pel món de la poesia i del teatre i conèixer la creativitat poètica de casa nostra.

dilluns, 15 de setembre del 2014

ESBART DANSAIRE DE MOLLET A PARETS DEL VALLÈS

A la sortida de l’espectacle la valoració era unànime, extraordinari, excel·lent. Un recital poètic ballant. Però la característica enriquidora i espectacular rauia en l’agermanament de llenguatges i en la unitat de missatges. Un espectacle d’una gran profunditat mística-cultural i una demostració de com es construeix la globalitat. Els dansaires de Mollet van donar una lliçó de la capacitat comunicativa i de convicció de la dansa i com la llibetat d’expressió és definició d’un model de vida. L’espectacle estava dividit en dues parts: A) CANT ESPIRITUAL, de Joan Maragall i B) SOM DANSA, DE LLEVANT FINS A PONENT.
EL CANT ESPIRITUAL: escenografia senzilla però la coreografia excel·lent. Amb una vestimenta blanca que recordava les vestals gregues, traduides, elles i ells, sacerdoteses i sacerdots del segle XX, l’Esbart Dansaire de Mollet creà una meditació d’una gran profunditat mística en la que la música de Xavier Montsalvatge sublimava el poema de Joan Maragall, que des de bon principi recordava “ si el món és tan formós, senyor, si es mira / amb la pau vostra a dintre dels ulls nostres, / qué més ens podeu dar en una altra vida?”. Els  moviments acompassats i lents volien dibuixar alló que els ulls veien reflectit mentre els cors bategaven gaudint de la delícies de la pau. Veritablement una metàfora escenificada amb moviments ansiosos d’eternitat per la seva lentitud contemplativa. Tots els moviments, intel·ligentment pensats i coordinadament reproduits esdevenien un símbol d’un somni de transcedència arribat el moment que es comentava “tot el que veig se vos assembla en mi. / Dexeu-me creure, doncs, que sou aquí.”  L’escenificació esdevinguè una traducció de la intimitat humana que cerca la transcendència intuint la llum que li transporta.
SOM DANSA, DE LLEVANT FINS A PONENT: l’altra cara de la medalla plena d’un gran humanisme que des de la realitat de la vida s’hi endevinen camins com la dansa per regalar l’alegria a la humanitat. “És un clam per la unitat de la llengua a través de la dansa”. Així com en la primera part es defensava els drets d’un poble des de la religiositat, en la segona es feia desde la dansa, llenguatge germà de la paraula. Una creació de com el globalisme és possible des de l’individualisme, els dansaires de Mollet posaren davant dels ulls dels assistents a travès de la dansa el pluralisme del català sense perdre la unitat. La Franja de Ponent, l’Alguer, les Illes Balears, València i Tortosa, identitats d’un tot, oferiren als i les ballarines del Vallès la creació escénica d’una obra d’art amb tots els ingredients de bellesa i qualitat. En aquesta segona part el moviment esdevinguè més actiu, més parlador per cloure amb un alegoria de la immensitat de l’univers dansant al compàs de l’àliga real.
Un gran espectacle i sobre tot una extraordinària lliçó de la transcendència de la vida que palesa la veritat físicament i psíquica. Matèria i esperit indispensables per a la felicitat humana. Una excel·lent programació del Teatre de Can Rajoler.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada