L'objectiu d'aquest blog és una passejada cultural pel món de la poesia i del teatre i conèixer la creativitat poètica de casa nostra.

dimecres, 15 de febrer del 2017

La poesia de la gent del poble



A vegades, quan en certes reunions o trobades es parla de gent del poble, dóna la sensació que l’expressió comporta un  gest un xic despectiu perquè la seva forma d’expressió no és prou literària. Però la qualitat d’una persona no es valora per la seva perfecció literària sinò per la seva imatge humana. La pinzellada literària possiblement no és la més rellevant però  l’esperit  amb que ha estat pronunciada li dóna un valor vital de sinceritat, generositat i solidaritat. Dóna tot el que ella té que és la seva vida, el seu gran tresor. Però alló important rau en el fet que ho dóna “tot”, és ella immensament natural. I penso que aquesta característica de la gent senzilla que ho dóna tot generiosament s’ha de valorar com cal i donar-li la importància humana que en la convivència hi tè. No parlo d’elites, sinò de gent que estima i li sap greu no saber-ne més. Es diferencia d’aquelles altres persones que es creuen en la perfecció quan la seva poesia es mou a nivell de bona voluntat, que ja és molt. La poesia popular, la de la gent senzilla sense pretensions ha de ser escoltada. El Niu d’art poètic de Parets ho defensa i obra les portes de molts dels seus recitals a tothom sense diferències.
Si un poeta literàriament ben valorat vol recitar al costat de persones que estimen però dissortadament no tenen la formació poètica que voldrien, psicològicament donarà una empenta imprescindible i pedagòigicament donarà la mà per pujar cada dia un nou esgraó. Com en totes les activitats de la vida en la poètica també hi ha diferències i són precisament aquestes diferències que conviden a la solidaritat d’entendre i parlar de la poesia des de l’esperit de la persona i a captar dels grans poetes que l’art de la paraula no està molest amb la senzillesa. Una cerámica no s‘enfada amb el fang, tot el contrari li està agraïda perquè sense ell no seria art. La poesia també segueix el mateix camí. Per aixó és bo i col·lectivament necessari l’intercanvi poètic entre diferents amb el respecte vers les persones que són el fang que fan possible l’art poètic. La qualitat del fang aporta més qualitat a la cerámica, la qualitat de la persona aporta qualitat vital que será més visible com més ben treballat estigui el fang. I aquest treball és la formació. Hi ha formació que millora amb una bona immersió.
Un recital poètic és aixó, inmergir-se en la poesia i gaudir de les onades de la seva aigua, onades que netegen, animen, conviden i et fan més bon nedador. Com més immersió poética mès artistes de la paraula es descobriran i més bons poetes tindrà la societat. Niu d’art poètic de Parets del Vallès convida a tothom a aquesta immersió, a la gent de Parets, de la Comarca i a tothom que estimi la poesia i en vulgui gaudir. El diumenge dia 26 d’aquest mes de febrer gaudirem amb la poesia de Joaquima Guasch, q.e.p.r, una de les persones fundadores del Niu d’Art. La Sala Basart de la Cooperativa està esperant escoltar les veus poètiques de tots els amics de la poesia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada