L'objectiu d'aquest blog és una passejada cultural pel món de la poesia i del teatre i conèixer la creativitat poètica de casa nostra.

diumenge, 12 de febrer del 2017

Volem acollir: Casa nostra, casa vostra.



El Palau Sant Jordi, de Barcelona, convertit en Congrès de la Cultura, palesà des de la societat civil que el motor més solidari i creïble d’una convivència universal en pau, la cultura, es rebela contra les polítiques del món i malgrat l’arreconament que pateix per part dels poders públics ha decidit contraatacar. La mesa del Congrès Cultural la formaven els joves organitzadors i dinamitzadors, els portaveus eren cantants, poetes i dramaturgs i músics i els diputats gent que va pagar el seu seient i no es va moure, com fan els diputats si el portaveu no és de la seva corda. Els diputats del poble que des de la cultura reclamaren als polítics més complicitat social envers els més pobres. Tot una advertència a la clase política, que amb el seu comportament en relació a les persones que fugen del perill per defensar la vida, va rebre la greu acusació pública d’incompetència. La sessió del Congrès de la cultura basà tota la seva complicitat en la defensa d`una vida digna per a tothom, cemençant que tots els diputats i diputades culturals havien pagat l’entrada i no estès la mà per rebre compensacions. La força de la veu del poble parlava amb el suport de l’experiència perquè  membres de la mesa havien compartit amb refugiats sirians i d’altres, els maltractaments i marginacions que rebien per part dels polítics europeus. Una mesa ferma en les seves conviccions, avalada pels aplaudiments dels congressistes que aportaven la seva ajuda pagant el seu escó amb els seus diners, preu que les persones que demanen assil no podien pagar per la seva situació de pobresa.
La memòria d’ahir i d’avui de la realitat d’exiliat fou una constant que convidava a la solidaritat universal, amb el suport de la poesia de Rafael Alberti, amb el seu poema “A galopar”, cantat per Paco Ibàñez i Marina Rosell, i el de Pere Quart, Corrandes de l’exili, escenificat per artistes de l’art dramàtic. Sensacional, dos poetes que patiren l’exili, memòria de dos pobles que la cultura agermana i la política hi provoca l’odi. Emotius i impressionants els testimonis de persones integrades a Catalunya afortunades d’haver trobat assil i que amb les seves paraules explicaren al món quina fou la barbàrie que els feu fora de casa seva i amb quina crueltat els tractava. El Congrès de Cultura del Palau Sant Jordi, de Montjuich, centralizà el seu missatge en el dret a la vida digna que tenen totes les persones independentment de la seva ideologia, religió, raça, sexe, i posició social. El Concert del Palau d’Esports Sant Jordi de Barcelona palesà amb la força de la cultura i del civisme com és la Catalunya que volem en l’organigrama global dels pobles del món. Una Catalunya que defensa els drets naturals de totes les persones, com ho palesaren els castells que quatre Colles aixecaren.
Un Castell humà és el  missatge i el símbol de la història de la humanitat, perquè la convivència humana és un Castell en el que hi ha de participar tothom per la dignitat que té de ser persona sense marginacions de cap mena, com no fa la política  mundial. Un missatge que s’envia desde Catalunya a Espanya i al món, no nomès amb veus catalanes sinò també amb veus castellanes i d’arreu del país i del món. Sr. Rajoy, des del Palau Sant Jordi també li fou enviat el missatge que contrasta amb la seva afirmació “no permetrem que els independentistes tinguin èxit” i en les paraules insultants a la cloenda del seu Congrès tractant als independentistes “d’irresponsables”. Sr. Rajoy, els independentistes també hi eren al Sant Jordi demanant solidaritat perquè aquesta és una virtut de la independència que és responsable de treballar per la pau dels pobles. Sr. Rajoy, sense cridar, els independentistes, van sortir exitosos perquè treballar per la solidaritat és un èxit incomparablement mès valuós que judicialitzar la política de la independència. Sr. Rajoy, no prometi alló que sap que no aconseguirà, la cultura dels pobles és més poderosa que les lleis i molt més amb companys de viatge culturals de pobles germans cantant i ballant, també amb veus de pobles d’Espanya. El Concert Solidari del Sant Jordi símbol d’un altre congrès, un Congrès de la Cultura Universal, denuncià la incompetència política i palesà la capacitat de la cultura amb els seus líders per fer possible la solidaritat entre tots els pobles. Una lliçó que els polítics no han après perquè no l’han estudiada, ni la volen llegir i prefereixen ser incompetents en la matèria. Per sort existeixen algunes excepcions, no massa, però els que tenen el poder els fan callar amb les seves interpretacions de la llei. Sr. Rajoy, el ressó del Sant Jordi li farà mal a les seves oïdess, però escolti la veu del poble, el dia 18 de febrer d’enguany encara será més clara, més potent, més intensa i arribarà més lluny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada