L'objectiu d'aquest blog és una passejada cultural pel món de la poesia i del teatre i conèixer la creativitat poètica de casa nostra.

dijous, 5 de gener del 2017

La poesia popular a casa nostra



La poesia és única però té vàries cares contemplada des l’excel·lència. L’alta poesia d’elit, anomenada també de qualitat i la popular que no gaudeix de la crítica literària com a tal, però que incontestablement la qualitat rau en l’esperit, no en la lletra. I honestament penso, observant l’estima social, que ambdues es necessiten per què eduquen i ensenyen a formar una identitat més integral. Permeteu-me que parli només de la poesia del nostre Vallès basat en les meves  experiències personals i demanant perdó pels desconeixements, que segurament hi són. En el Vallès Oriental és viu intensament la poesia des de les dues vessants, diferenciant-se per la intensitat artística d’imatge en l’us de la paraula escrita. I sortosament la poesia hi té carta de residència en les dues vessants. Noms consagrats com els de Jordi Julià, Pau Gener, Esteve Plantada palesen, avui dia l’avanguarda poètica vallesana, amb la certesa d’altres noms a qui demano disculpes per no conèixer o recordar. Ells són un mirall i la seva lectura desperta vocacions i desitjos que fan exclamar m’agradaria ser un poeta com ells.
Sortosament al Vallès la pedagogia de l’estimació a la poesia es treballa amb cura, força i dignitat en forma de certàmens i recitals que desperten interès i futures elits. La Festa de les lletres catalanes, que organitza fa més de vint anys la Delegació Comarcal d’Òmnium Cultural, n’és un bon exemple, guardonant molts bons poetes i poeteses. Segueix la Festa de la Poesia del Niu d’Art de Parets del Vallès en les modalitats de creació i promoció, descobrint nou poetes i donant a conéixer grans rapsodes. També a Sant Celoni se celebra o celebrava un premi important de poesia i no podem oblidar els organitzats per entitats i escoles per promocionar-la entre infants i joves. Parets del Vallès organitza fa uns anys la Festa escolar de la Poesia i també a Lliçà d’Avall, atorgant els guardons en la setmana cultural juntament a petits i grans. No podem oblidar Mollet amb una considerable activitat promocional amb recitals, concursos i publicacions de llibres.
Referent els recitals trobem dues modalitats, els d’una periodicitat mensual, com Mollet, Parets i Lliça d’Avall i els que se celebren a força poblacions vallesanes amb temàtiques puntuals, com els de Granollers, la Garriga i Cardedeu que són els que més conec. Aquesta activitat poètica literària, si parem esment en la compra de llibres de poesia, és força desigual per què els actes que s’organitzen fan pensar en un panorama més ampli de lectors. I la realitat és una altra. Per què? Francament no tinc resposta comparant-la amb l’experiència de’l nombre d’activitats. És un tema per reflexionar-hi. Sovint penso que el coneixement de la poesia senzilla i humil és un esglaó molt important per desiotjar conèixer aquella que literàriament està un xic més enlaire. Promocionar els moviments populars en l'exrecici poètic  és un pas molt necessari per despertar noves vocacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada