L'objectiu d'aquest blog és una passejada cultural pel món de la poesia i del teatre i conèixer la creativitat poètica de casa nostra.

dilluns, 17 d’octubre del 2016

29a. Festa de la Poesia de Parets del Vallès



La poesia és un vital integrador social perquè el seu missatge alena la transcendència de tot allò que és humà. És molt important i imprescindible l’escriptura de poemes i la seva transmissió oral en festivals, però allò més important és el descobriment de la veritat poètica que és cada persona. L’adagi castellà “de músico, poeta i loco, todos tenemos un poco” és l’expresió de la filosofia popular que fa gaudir als sentits les essències més pures de l’esperit. La follia en la doctrina de Ramon Llull, de qui se celebra el 700 aniversari de la seva mort, és una condició humana per assolir la verdadera felicitat, la trobada amb l’estimat, i la música i la poesia en el món de la cultura són els factors que acompanyen el foll en la seva recerca. I en el món de la paraula, la poesia un joc complexe, viure la poesia i manifestar les seves vivències.
Tothom pot viure poèticament però non tothom esdevé poeta en el sentir d’escriure poemes. Els festivals de poesia compleixen dos objectius: donen la paraula als poetes i amb la paraula poètica fan néixer el desig de viure la poesia. Un dels objectius de les festes poètiques és precisament desvetllar el desig poètic a través del coneixement dels poetes i de les seves poesies. La Festa de la poesia de Parets del Vallès du a terme aquesta filosofia des de diferents vessants. Promocionant i desvetllant noves vocacions vers la poesia, guardonant el treball i fent conèixer les creacions poètiques. El Niu d’art poètic de Parets del Vallès amb la seva festa, com tots els festivals de poesia que se celebren a Catalunya, vol convertir la seva festa en un despertador de desitjos i a la vegada en la certesa que la creativitat poètica és una garantia per enriquir culturalment la convivència i com a conseqüència fer més forta la pau. I aquesta filosofia el Niu d’Art la du a terme amb dos certàmens: 1.- els millors poemes, 2.- els millors rapsodes. Fomenta les vocacions d’escriptors de poesia i, a la vegada, els amics de fer-la conèixer amb les modulacions de les seves veus. Escriure i promoure, dues accions per crear afició. I el Niu d’art poètic de Parets del Vallès promou la necessitat de l’alt nivell literari al costat d’estendre l’afició per la poesia a quanta més gent millor.
Perquè estimar la poesia significa sentir-se útil per generar motius de convivència, sentir-se creatiu per aportar noves emocions i sentiments a l’agermanament, i sentir-se transcendent perquè la poesia és el vehicle de l’infinit. Encara que de moment la poesia sigui una realitat minoritària, si estem convençuts de la seva creativitat artística del ser humà, el nostre camí vers la veritat de la convivència cada dia serà una realitat  més ferma i convincent. Sentir-se poeta és sentir-se creador de la convivència en pau. Per què la convivència en pau és la felicitat verdadera en el regne del nostre món. Les Festes de la poesia porten en la seva essència aquest objectiu. En el seu 29 Festival de Poesia, el Niu d'art de Parets dels Vallès, agermanant-se amb tots els festivals de Catalunya ha fet país i convivència pacífica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada