L'objectiu d'aquest blog és una passejada cultural pel món de la poesia i del teatre i conèixer la creativitat poètica de casa nostra.

dissabte, 8 d’octubre del 2016

Mercat de la patata del bufet i poesia



Orís és un municipi del sector septentrional de la Plana de Vic configurat per cinc nuclis urbans, essent La Parròquia de Sant Genís el protagonista del Mercat amb vint-i-dues edicions. La patata del bufet és un dels productes de la terra més significats del municipi. Cada diumenge del mes d’octubre, en un espai bucòlic davant de la Parròquia, les parades conviden als visitants a gaudir dels fruits de la terra i de les seves elaboracions. Però el segon diumenge d’octubre la poesia hi aporta al mercat l’essència més pura de la terra. El seu protagonista i promotor, Josep Cribillès, productor i poeta.
En el seu contacte amb la natura, llaurant els camps conduint el seu tractor, la seva ment treballa un altre camp que agermana amb el de la terra i li dóna als fruits els aromes de la cultura. Un rapsode acomiadant-se de la Parròquia de Sant Genís amb un saquet de patates del bufet és una imatge  que defineix l’estret lligam entre el ser humà i la terra. La terra li garanteix la subsistència i el poeta embolcalla els  fruits de la terra amb la puresa de l’infinit. El recital se celebra gaudint les carícies de l’aire i la veu dels poetes li demana al vent que escampi arreu les emocions i sentiments que fan més desitjables les creacions de la paraula. Orís, per unes hores, esdevé un temple de la paraula, de la paraula amb alenades de llibertat i amb abraçades d’amistat. Per què el recital d’Orís regala al món aquell alè pur i net de la pagesia que quan treballa la terra l’acarona amb el pensament mentre l’arada la remou perquè l’aire vivifiqui els solcs que besaran les llavors per una nova existència. La poesia és un cant a la vida i el treball de la pagesia afalaga la vida regalant-li aliments. I el missatge és més encisador quan un pagès treballa la terra i la paraula. Josep Cribillès remou la terra, te cura de la sembra, treballa la paraula i la fa gaudir perquè és un rapsode dels sentiments i emocions. Una visita a Orís el segon diumenge d’octubre il·lumina la mirada amb el seu paisatge, emociona el cor amb la poesia i fa més amiga la convivència. Tot perquè s’hi pot gaudir dels aliments del cos i de la ment. En una de les fotos Josep Cribillès recitant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada