L'objectiu d'aquest blog és una passejada cultural pel món de la poesia i del teatre i conèixer la creativitat poètica de casa nostra.

dilluns, 9 d’abril del 2018

ESPECTACLE DE POESIA I MÚSICA A TORELLÓ


Desde la més llunyana història la música i la poesia han creat un ambient d’humanisme. Recordem els Jocs Olímpics de l’Antiga Grècia. I aquesta tradició,els pobles de casa nostra la conserven viva a ple segle XXI. Els Rapsodes de la Vall del Ges amb un espactacle poètic musical, celebrat al Casal de Sant Feliu de Torelló, van allargar la mà a Maban col·laborant amb la 19ª Campanya solidària, aquest any per captar diners per un projecte de promoció de les dones refugiades perquè amb el seu treball tinguin possibilitats de millorar la seva injusta situació.
I un poemari dedicat a les dones de la Bíblia, SÓN ELLES, fou el text escollit per bastir l’espectacle. Amb una entrada que omplia gairebé la sala, els Rapsodes de la Vall  del Ges i i la jove violinista Mar Gómez, de l’Escola MusiArt, feren arribar els missatges dels poemes amb ofici i art que els assistents responien amb un silenci, digne del millor espectacle de la vida. En el Casal Cultural de Torelló es vivia la paraula i la música però sobre tot el missatge de les dues arts del so, com són la música i la paraula. L’ambient que es respirava anunciava el desig dels artistes i del públic, de que el missatge de la importància de la dona en la història esdevinguès una realitat a Maban. La presentació, que Jordi Dorca, pedagog i especialista en la llengüa, va fer del poeta, autor del llibre quins poemes es recitaven, en feia dels poemes i del seu autor una descripció d’un humanisme respectuós amb les diferències, cercant-ne el sentit, com a pas indispensable per assolir una convivència en pau.
El poemari, inspirat en la Bíblia, vol ser un homenatge a la dona i una visió del seu necessari protagonisme, partint de l’expressió del llibre del Gènesi que afirma la creació de la humanitat, formada per homes i dones. I esdevé una visió de futur de la història de la humanitat amb un protagonisme de la dona en la història, essent ella, amb Eva, que incia la vida temporal i la Verge Maria, la que obre la porta del pas del temps a l’eternitat. I en aquest procès, en la Bíblia hi descobrim actuacios de dones, en bé i en mal, que amb les seves accións fan pensar en la filosofia de la llibertat. I es posa en evidència que el cos i l’esperit dels humans, dones i homes, han de lliurar la batalla de l’amor. Els rapsodes de la Vall del Ges amb la seva lectura dels poemes, clara i expressiva, afegint-hi la bellesa de la seva creativitat, assoliren amb el silenci el millor aplaudiments. Moltes gràcies, Assumpta, rapsodes, violinista i amics i amigues de Torelló amb la vostra presència.  

1 comentari:

  1. Una gran estona amb el silenci creatiu.
    Gràcies, Joan, per haver vingut una altra volta a Torelló.
    Si no hi ha res de nou, la pròxima jo també hi seré.

    ResponElimina